Ayçiçeği

Ayçiçeği, Sonnenblume, Helianthus annus
Gündöndü
Günebakan
Şemşamer

Familyası: Bileşikgillerden, korbblütengewaechse, asteraceae
Drugları: Ayçiçeği Helianthi flos
Ayçiçek yağı: Helianthi oleum
Ayçiçek çiçeği çay ve tentür yapımında yağı ise natürel ilaç yapımı, salata ve yemeklerde kulanılır.

Giriş: Ay.içeği halianthusgillerdenolup, bu gruba 70 bitki dahildir ve bunlardan bir yıllık gündoğdu olduğu gibi çok yıllık olanlarıda vardır. Eskiden Amarikalı kızılderililer tarafından çeşitli rahatsızlıklara karşı kulanılmıştır. İspanyollar tarafında 1569 yılında Avrupaya getirilen bitki kısa zamanda Doğu Türkistana kadar oldukca geniş bir alana yayılmıştır.

Ayçiçeğinin taç yaprakları ateş düşürücü olarak ve gripe karşı kulanılmıştır. Ayçiçek tohumundan eldeediln yağ salata ve yemeklere katılır ve masajyağı yapımında kulanılır. Bitkiye günebakan denmesinin sebebi bitkinin kafasını güneşin yönüne doğru dönmesi nedeniyle bu isimle anılır. Almanca sonnenblume denmeside güneşçiçeği anlamına gelir. Helianthus helios yani güneş ve anthos ise çiçek kelimelerinden oluşur, yani güneşçiçeği anlamına gelir vede annus kelimesi bir yıllık anlamına gelir.

Botanik: Bir yıllık bir bitki olan Ayçiçeği 1-3 metre boyunda dikine yükselen bir bitki olup nadiren çatallaşır. Yaprakları alttan üstte doğru yükseldikce büyür. Uzun bir sap üzerinde kalp veya üçgen şeklinde, koyu yeşil renkli kenarları kertikli, ortada bir anadamarbulunur. Çiçekleri 10-40 cm genişliğinde tepsi şeklinde gemiş bir kafa olup kenarların 1-3 sıra dizilmiş dil şeklinde 30-70 adet 5-10 cm uzunluğunda altın sarısı renkli ve ortada boru şeklinde çiçek yaprakları vardır. Burumsu çiçekler sarımsı esmer renkte vede oldukca çoktur.

Yetiştirilmei: Ayçiçeğinin yetiştirilmesi oldukca kolay olup Nisanda ayçiçek tohumları (çekirdekleri) tarla veya bahçelere ekilir.

Hasat zamanı: Çiçekleri (taç yaprakları ) çiçek açmaya başladığı andan ihtibaren toplanır ve kurutulduktan sonra özel kaplarda muhafaza edilir. Ayçiçek çekirdeklerinin toplanması olğunlaşan kafalar Eylülden Ekime kadar toplanır döğülerek çekirdekleri çıkarılır ve kurutulur vede çekirdek kabuklarının soyulup tohumlarından yağ eldeetmek için fabrikalara gönderilir. Malesef şifalı bitkileri toplama, kurutma, paketleme ver depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaparak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca öreneğin bitki 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğünden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip diploması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar.

Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Ayçiçek yağı yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır.
b-) Ayçiçek yağı ile yapılan tedavi denemeleri henüz yeterince değidir. Bunedenle sadece halkarasındaki kulanım şeklinden bahsedeceğiz.Ayçiçek yağı kandaki lipid ve kolesterol düşürür vede kandolaşımını artırır. Ayçiçek yağı masaj yağı olarak kulanılır. Ayrıca yemek ve salatalara katılır. Kolesterol ve lipide karşı sarımsak, çemenveyaGökçek İksiri daha etkilidir.

Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder