Anason

ANASON

Bir Yıllık,0,3-0,7 m,7-8 Aylar, Tohumları, Eter yağı

Anason, Anis, Pimpinella anisum L

Hakiki anason Syn: Anisun ulgare GAERTN

Αdi anason Anisun officinaruan MOENCH
Enison Carum anisun BAİLL
Nanahan Selinum anisun KRAUSE
Türk anasonu

Familyası: Maydanozgillerden, Doldenblütler, Apiaceae

Drugları: Anason tohumu: Anisi fructus
Anason yağı (Anason eter yağı ): Anisi aetheroleum
Anason tohumları çay ve tohumlarından elde edilen eterik yağ aroma tedavisi ve natürel ilaç yapımında kullanılır.

Giriş: Anason?un bilinen 90 türü mevcuttur ve bunlar 2 önemli gruba ayrılır.
1) Anisumgiller bunlara örnek olarak hakiki Anason?u; Pimpinella anisum
2) Tragoselinumgiller buna örnek olarak büyük Anason; Pimpinella majörü örnek olarak gösterebiliriz.

Hakiki anason?un tohumu ve tohumundan elde edilen eter yağı kullanılırken büyük anason kökü kullanılır.Bu iki türün haricinde Japon anasonu;illicium anisatum ve Çin anasonu;illicium verum olarak bilinen tür ise anasumgillerden olmasına rağmen aynı anason gibi kullanılır.Tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından M.Ö.1500 yıllarında sindirim bozukluğu ve diş ağrısına karşı kullanıldığını Eber?in,Papirüs isimli kitabından öğrenmekteyiz. (Mısırlılar medeniyeti Sümerlerden, yani Türklerden almıştır. Bütün medeniyetlerin kaynağı Sümerler yani Türkler dayanır.) Anasonun vatanı Türkiye olup buradan diğer Ülkerlere yayılmıştır. Günümüzde Türk, Yunan, Fransız, İspanya ve Rus anason?u olarak adlandırılan türleri mevcuttur ve bunlar içerisinden en kalitelisi Türkiye?de yetişen türdür. Türkiye?de rakı, Yunanistan?da tuzu, Fransa?da ricard, Pernod ve Berger ismi ile anılan anasondan alkollü içecekler yapılmıştır. İtalya ve Rusya anasonunun tohumunda Ağu ot tohumu da karışmış olduğundan kullanılması zehirlenmelere neden olabilir.

Botanik: Yaprakları 3 farklı şekildedir.Rozet yaprakları en altta,uzun saplı,direk kökten çıkarlar,yumurta veya böbrek şeklinde,kenarları dişlidir.Ortadaki yaprakları oluk şeklinde,bir sap üzerinde gövdeye oturmuş olup,3-5 parçadan oluşan kanat yapraklarıdır.Üstteki yapraklar ise kısa saplı ince mızrak şeklinde parça yapraklardan oluşan kanat yapraktır.Çiçekleri gövdenin tepesinde şemsiye şeklinde bir demet olup 7-15 şemsiyecikten oluşur.Her şemsiyecik ise 8-15 adet beyaz çiçekten meydana gelir.

Yetiştirilmesi: Nisan?da çamlık veya yastıklara ekilen tohumlardan oluşan fideleri mayıs?ta bahçe veya tarlalara ekilir.

Hasat Zamanı: Tohumların Temmuz?dan Eylül?e kadar olgunlaşmaya başlaması ile birlikte olgunlaşan tohumları toplanır, kurutulur, dövülerek kabuğundan çıkarılır ve ayıklanır. Sonra onu diğer olgunlaşan tohumları takip eder. Tohumları 3-5mm uzunluğunda 2-3mm eninde armut şeklinde üzeri tüylü grimsi, kahve renkli veya yeşilimsi kahve renkli, aromalı, hafif tatlı ve özel Anis kokuludur. Kökleri; ince iğ şeklindedir ve gövdesi yukarı doğru yükselirken çatallaşır.

Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Kullanılması:
a) Araştırmalara göre anason yağı (eterik yağ ) veya anethol başta balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve safra artırıcı olarak kullanılabilir.
b) Komisyon E?nin 06.07.1988 tarih ve 122 no?lu monografi bildirisinde başta sindirim ve nefes yolları rahatsızlıkları ve haricen nefes yolları rahatsızlıklarına karşı kullanılır.
c) Aroma terapi, anason yağı başta; öksürük, bronşit, astım, nefes darlığı, şişkinlik, sinirsel mide ağrısı, emzikli annelerde süt yetersizliği, cinsel iktidarsızlık, kalp krampları, diş eti iltihapları, baş dönmesi ve migren?e karşı kullanılır.
d) Halk arasında anason tohumu genellikle şişkinlik, hazımsızlık, kokuşma gibi sindirim rahatsızlıklarına karşı ve eterik yağı nefes yollarını üşütmeye karşı kullanılır.

Açıklama: Sütü az olan anneler anason çayını içince sütlerini çoğaltır, karnı ağrıyan bebeklere anason çayı içirildiğinde şişkinlik ve karın ağrısını giderir. Ekmek,pasta ve çaya katıldığında kendine has özel bir aroma tadı verir.

Çay: İki kahve kaşığı anason tohumu demliğe konur. Üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlemeye bırakılır. Daha sonra süzülerek içilir.

Çay Harmanları: Geniş bilgi için Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp ismli kitabımızda mevcuttur.

Aromaterapisi: Aroma tedavisinde Anason eter yağı kullanılır, Anason eter yağı kısaca Anason yağı diye anılır. Anason tohumlarının su buharı ile damıtılması (destilasyon) ile elde edilen eterik yağdır. Bu yağın kullanım alanları yukarıda belirtilmiştir. Masaj yağına 2-3damla Anason yağı katılır ve yine yemeklere ve pastalara katılan yağlara 2-3damla Anason yağı ilave edilir. Anason yağı esmer veya kahverengimsi, ışık geçirmeyen özel şişelerde ve ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde kalitesi düşer. Birleşimindeki trans-anethol a) Cis-anethol veya b) Anetholepoxid?e dönüşür. Bunlar ise;

1)Anisketon, 2) 4-Methoxypropiophenon, 3) Anisaldehyd dönüşür ve Anisaldehyd?de Anisaside dönüşür. Böylece Anason yağının kalitesi bozulur. Anason yağı Anason tohumuna göre çok etkili olduğundan 2-3damla kullanılmaktadır.

Yan tesirleri: Deride alerjiye sebep olabilir.

B) Yıldız (Çin) Anasonu, Chinesische Sternamis, İllicium verum
Yıldız Anasonu Güney Çin, Endonezya ve Filipinlerde yetiştirilen bu bitki 8-15m yüksekliğinde, beyaz gövdeli bir ağaç olup Anason otu ile ilgisi yoktur. Meyveleri kahverengimsi yıldız şeklinde, bu nedenle Yıldız Anason diye anılır. Yıldız Anason eter yağında aynı Anason yağına benzer. Yıldız Anason yağında Anason yağından farklı olarak Foeniculin ve Caryophylenoksid içerir. Anason yağı da Yıldız Anason yağından farklı olarak Metylchavicol ve 2-Hidroxyanethol-2-Methyl-Butrikasitester içerir. Yıldız Anason yağı 23˚?de sıvı, 21˚?de katı iken Anason yağı 15-19˚?de katılaşır.

C) Japon Anasonu, Japanische Anis, İllicium anisatum

Bu türün birleşiminde Anethol yerine Safrol ve zehirli olan Anisatin ve İzoanisatin içerdiğinden kullanılması tehlikelidir.

Geniş bilgi için Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp ismli kitabımızda mevcuttur.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder