Ayva

Ayva çekirdeği çay, tentür, ve natürel ilaç yapımında ve Ayva yaprağı çay yapımında kulanılır.

Botanik: VatanıTürkistan , Kafkaslar ve Türkiye olup, buradan doğuda Çine ve batıda İngiltereye kadar geniş bir alan yayılmış olup, ayrıca Amarikanın keşfi ile oradada yayılmıştır. Yaprakları yumurta şeklinde kenarları bütün, üst kısmı koyu yeşil, alt kısmı grimsi yeşil ve hafiftüylüdür. Çiçekleri beş adet beyaz veya pempemsi beyaz renkte, oval veya ters yumurta şeklindeki taç yaprakları vardır ve ortada 5-10 adet küçük dölenme tozlukları bulunur.

Meyveleri çiçek tabanının büyümesi ile oluşur ve Eylül-Ekim aylarında Armut şeklinde Elma büyülüğünde hafif irice, üzeri hafif tüylü ve yenildiğinde hafif ekşimsi bir tat verir. Çekirdeklerinin etrafı zamk kaplamış gibi ve birbirine yapışmıştır. Çekirdeklerindeki Amydalin nedeni ile acımtıraktır.

Hasatzamanı: Ayvalar Eylülveya Ekim ayında toplanır etli kısmı komposto yapımında kulanılırken geri kalan çekirdekleri (her ayvada 40-50 çekirdek bulunur) Kurutularak saklanır. Çekirdekleri asla ezilmez.

Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Ayva yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin alerjiye karşı Çörek-, Limon-, ZYE-,veyaGökçek İksiri daha etkildir.
b-) Meyve suyunun ekstresinden eldeedilen natürel ilaçlar allerjiye karşı özeliklede bahar nezlesine karşı etkili olmasına ragmen bu etki istenilen oranda ve kalıcı degildir. Ayva şurup, komposto ve reçeli unutulmaya yüztutmuşken Avrupada yaygın olarak kulanılmaktadır.
c-) Halkarasında meyveleri mide, kalp ve sinirleri kuvvetlendirmek için ve ishale karşı kulanılır, fakat fazla yenmesi halinde kabız yapar.
d-) Ayva çekirdeği: Mide ve bağırsaklara zarar vermeden müshil yapar. Ayrıca ağıziçi-, dişeti-, bademcik iltihaplarına karşı gargarası yapılır.
e-) Ayva yaprakları: Uykusuzluk, uyuyamama ve aşırı sinirliliğe karşı kulanılır.

Çayı: a-) Ayva yapraklarından 2 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 200-400 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
b-) Ayva çekirdeklerinden bir kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 200-300 ml kaynarsu ilaveedilerek 4-5 saat bekledikten sonra süzülerek günde 3-4 defada içilir.

HŞ: Peygamber Efendimiz: 1-) ??Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissetiği zaman ayva yesin??.
2-) ??Hamile olan bayanlarınıza Ayva yediriniz, zira Ayva kalbe kuvvet verir, sıkıntıyı giderir, doğan çocuk güzel olur?? buyurmuşlardır.

Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder