Sünger

Sünger, Meerschwamm, Euspongia officinalis L.
Deniz süngeri Syn: Spongia marina tosta
Banyo süngeri
Kuşpalazı ilacı
Guatr ilacı

Drugları: Hafif kavrulmuş sünger; Euspongia officinalis
Sünger tentürü; Spongia
Çok hafif kavrulmuş sünger demir tarakla ufalanarak tentür veya natürel ilaç yapımında kullanılır.

Botanik: Sünger Kızıl deniz, Akdeniz ve Atlas okyanusunda yetişir. Sün-ger bazılarına göre bitki bazılarına (botanikçiler) göre ise ilkel bir hay-vandır.

Hasat zamanı: Genellikle geçimini süngercilikten sağlayan denizciler tarafından yaz aylarında çıkarılır ve kurutulur.

Birleşimi: Süngerin birleşimindeki en önemli madde iyotun değişik komp¬-leksler (bileşikler) şeklinde bulunur. Bunlardan Dijodtyrosin (Diiyottirosin) şeklinde bulunur. Dijodtryosin 1mol dibromtyrosin ise 4-5mol birlikte bulunurlar. Ayrıca kireç, magnezyum, silisik asit, fosforik asit, sülfirik asit, brom, kalsiyum karbonat, kalsiyum ve fosfat içerir.

Araştırmalar: Homeopati’de 1850’li yıllarda S.HAHNEMANN ve ekibi tarafından sünger tentürü ile tedavi denemeleri yapılmıştır. Bu tedavi denemelerinde kuşpalazı (Krupp veya difteri) boğan, sünger ve hepar¬sülfiris tentürlerini ikişer saat ara ile vererek tedavi etmiştir. Karl STAUFFER ve ekibi kuşpalazı ve guatr, G.Charette genellikle gırtlak ve ses kısıklığını, A.V.FELLENBERG-ZIEGLER ve ekibi kuşpalazı, guatr ve nefes yollarını rahatsızlıklarını tedavi etmişlerdir. Fakat modern anlamda klinik araştırma yapılmamıştır.

Tesir şekli: İltihapları önleyici, mikropları öldürücü ve hormonları dü¬zen-leyici özelliklere sahiptir.

Kullanılması:
a) Modern klinik araştırmaları yapılmamıştır.
b) Homeopati’de sünger tentürü veya natürel ilacı başta guatra (tiroid bezinin şişmesi) karşı kullanılmaktadır. Bundan başka kuşpalazı, lenf bezi, tiroit bezi ve husye ve de böbrek üstündeki bezlerindeki rahatsızlıklara, öksürüğe ve kalp kapakçıklarındaki anormalliklerine karşı kullanılır.

Açıklama: İki türlü guatr vardır. Dağlık bölgelerde yaşayanlarda görülen guatr genellikle iyot yetersizliği ile ortaya çıkar. Denize yakın yörelerde yaşayanlarda görülen guatr ise basedow hastalığı denir. Bu iki guatr türü birbirinden farklıdır. Bu nedenle aralarındaki farkı bilmek gerekir. Şayet guatr sert, soğuk, derimsi, yumru şekliden ise bu tiroit yetersizliğine işa-rettir. Şayet guatr yumuşak, sıcak ve kanlı ise bu da tiroit bezinin aşırı çalışmasını gösteren işarettir. Deniz süngeri genlikle hipotiroidizme yani dağlık yörelerde görülen guatra karşı daha etkili olmakla birlikte hipertiroidizme karşı da kullanılır.

Homaopati’de: Hafif kavrulmuş sünger demir veya tel tarakla tara¬na¬rak toz haline getirilir. Sünger tozundan 20-30gr bir şişeye konarak üzerine 100ml %70’lik alkol ilave edilir ve güneş ışınlarından uzakta mu¬hafaza edilir. Şişe iki günde bir çalkalanır ve 4-6hafta sonra süzülerek homeopati’de <> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu ten-türden 4-6hafta günde 3-4defa 10-15damla alınır. Şayet bu ağır gelirse 3-4defa 2-3damla 4-6hafta süreyle alınır. Ana tentürden 1ml 9ml %70’lik alkolle karıştırılarak homeopati’de D2 tentür diye anılan damla elde edilir. Bu daha uygun olanıdır.

Hastalığın belirtileri (semptom):
1) Gırtlağa dokunulunca aşırı duyarlılık gösterme
2) Kuru, tester gibi hışırtılı ses çıkaran öksürük varsa
3) Mukozanın kuruma
4) Bezlerin su toplaması ve sertleşmesi
5) Ağrılar gece artıyorsa
6) Husye ve husye kordon şişmesi ve ağrıması
7) Kalp rahatsızlıkları özellikle çarpıntı
Soğuk havada ve rüzgarda ağrıların artması
9) Kuşpalazı gece yarısı kötüleşiyorsa
10) Uyanınca öksürüyor ve nefes alamamaktan boğuluyormuş gibi oluyorsa
Bu gibi hallerde sünger tentürü gerekir.

Yan tesirleri: Tarife uyulduğunda bilinen bir yan tesiri yoktur.

B) Irmak süngeri, Fluβschwamm, Spongilla lacustris (Syn: Spongilla fluviatilis)
Tatlı su süngeri

Drugları: Kurutulmuş tatlı su süngeri; Spongilla lacustris
Tatlı su süngeri tentürü; Badiaga
Kurutulmuş tatlı su demir tarakla taranarak elde edilen tentür veya natürel ilaç yapımında kullanılır.

Botanik: Tatlı su süngeri genellikle Rusya’daki ırmaklarda yetişir ve yaz aylarında toplanarak kurutulur.

Kullanılması: Öncelikle tiroit bezinin aşırı tiroksin üretmesini önleyerek düzenli çalışmaya dönmesini sağlar. Böylece hormon dengesizliği ne-deniyle ortaya çıkan korku, iç huzursuzluk, terleme, titreme ve tiroit bezinin su toplamasını önler ve de lef bezi rahatsızlıklarına özellikle de kasık bezinin (bubon, hıyarcık) şişmesi, sertleşmesi, iltihaplanması, sıraca hastalığı, gözlerin iltihaplanması ve sertleşmesine karşı kullanılır. Ayrıca nefes yolları, nezle, ateşli kalp çarpıntıları ve romatizmaya karşı kullanılır. Tentürü aynı deniz süngerinin tentürü gibi hazırlanır fakat tatlı su süngerinin tentürü <> diye anılır.

Açıklama: Deniz süngeri tentürü tiroit bezinin aşırı çalışması sonucu ortaya çıkan uykusuzluk, halsizlik, kan dolaşımı anormallikleri ve kalp çarpıntılarına karşı daha etkili olurken ırmak süngeri tentürü kalkan bezinin tiroksin hormonunu çok üretmesi nedeniyle ortaya çıkan korku, iç huzursuzluk, terleme, titreme ve bezenin su toplamasına karşı daha etkili olur. Bu nedenle deniz ve ırmak süngerini aynı anda kullanmak daha faydalı ve etkili olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder